Authorization

Forgot password?
Select your city
ALLERGEENID

ALLERGEENID

7 March

 

ALLERGIAT VÕI TALUMATUST TEKITAVAD AINED VÕI TOOTED, mida tuleb märgistusel rõhutada NÄITED, ERANDID NÄITED, ERANDID
GLUTEENI SISALDAVAD TERAVILJAD
nisu (ka speltanisu, turaani nisu (kamut))
rukis
oder
kaer
või nende hübriidliinid
ja neist valmistatud tooted
NB! Rõhutada tuleb teravilja nimetust.
Näiteks: rukis, nisujahu, rukkilinnased, odralinnaseekstrakt, kaerahelbed, speltanisu, spelta (nisu), kamut (nisu), nisuvalgu hüdrolüsaat
Võib lisada märke „gluteen“ (nt nisujahu (gluteen)), kuid rõhutada tuleb teravilja, mitte gluteeni.
Ka siis, kui lõpptoode on gluteenivaba või väga väikese gluteenisisaldusega (määratletud Euroopa Komisjoni rakendusmääruses (EL) nr 828/2014vt täpsemalt), tuleb teraviljad koostisosade seas rõhutatult esitada.
Gluteenivaba kaera kasutamisel tuleb sõna „kaer“ ikkagi rõhutada, nt gluteenivaba kaer.
Kui gluteeni on lisatud eraldi koostisosana, tuleb märkida, millisest teraviljast see on saadud, ning rõhutada teravilja nimetust, nt nisugluteen, gluteen (nisu). [7]
Allergeenide hulka ei kuulu:
nisul põhinevad glükoosisiirupid, sh glükoos/dekstroos;
nisul põhinevad maltodekstriinid;
odral põhinevad glükoosisiirupid;
teraviljad, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sh etüülalkoholi.
PIIM
Kõikide loomaliikide piim (nt lehm, kits, lammas) ja piimatooted
Näiteks: piim, rõõsk koorhapukoor, võijuustkodujuustjogurtkeefirkoorepulber, lõssipulber, kondenspiim, laktoos
Piimatoodete puhul, mille koostisosade nimetamine ei ole kohustuslik ja mille nimetus viitab selgelt piimale, rõhutatakse piimatoote nimetust, nt hapukoor, või, juust, kodujuust, jogurt, laktoos, vadak.
Kui nende toodete koostisosade loetelu on esitatud, tuleb allergeeni rõhutada koostisosade loetelus, nt juust (piim, sool, laap …). [7]
Vähem tuntud piimatoodete puhul tuleb sõna „piim“ eraldi rõhutatult esile tõsta, nt kaseiin (piim), ghee (piim).
Allergeenide hulka ei kuulu:
vadak, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sh etüülalkoholi;
laktitool.
KALA
Kõik kalaliigid ja kalatooted
Näiteks: kalakaste, kalapuljong, lõheräimekotlet
Rõhutada tuleb kalaliigi nimetust või sõna „kala“. Kalaliikide puhul, mida tarbija kindlasti tunneb, ei pea sõna „kala“ eraldi näitama, piisab kalaliigi nimetuse rõhutamisest, nt räim, lõhe, forell.
Vähem tuntud kalaliikide puhul tuleb sõna „kala“ eraldi esile tõsta, nt tilaapia (kala).
Allergeenide hulka ei kuulu:
kalaželatiin, mida kasutatakse vitamiinide või karotenoidipreparaatide kandjana;
kalaželatiin või kalaliim, mida kasutatakse selitusainena õlles ja veinis.
MUNAD
Kõikide kodulinnuliikide munad (nt kana, part, vutt, hani) ja munatooted
Näiteks: värsked või töödeldud munadmunamass, munapulber
KOORIKLOOMAD Näiteks: vähid, krevetid, garneelid, langustid, homaarid
Rõhutada tuleb kooriklooma nimetust või sellele lisatud sõna „koorikloom(ad)“.
Koorikloomade puhul, mida tarbija kindlasti tunneb, ei pea sõna „koorikloom“ eraldi näitama, piisab, kui rõhutatakse kooriklooma nimetust, nt vähid, krevetid.
Vähem tuntud koorikloomaliikide puhul tuleb sõna „koorikloom“ eraldi esile tõsta, nt langust (koorikloom).
MOLLUSKID
ja neist valmistatud tooted
Näiteks: mitmesugused söödavad karbid (rannakarbid, kammkarbid), austrid, teod, kalmaarid, kaheksajalad, austrikaste
Rõhutada tuleb molluski nimetust või sellele lisatud sõna „molluskid“.
MAAPÄHKLID
ja neist valmistatud tooted
Maapähkel ehk arahhis on kaunvili, mis valmib mullas. Maapähklid võivad olla terved või purustatud, jahu, õli või võidena. Neid kasutatakse sageli küpsetiste, kondiitritoodete või kastmete koostises. Allergeenina rõhutamisel tuleb kasutada sõna „maapähkel“, nt maapähkliõli, mitte sünonüüme „arahhis“ või „Hiina pähkel“.
PÄHKLID
Mandlid, sarapuupähklid, Kreeka pähklid, India pähklid (kašupähklid), pekanipähklid, Brasiilia pähklid (parapähklid), pistaatsiapähklid, makadaamiapähklid
ja neist valmistatud tooted

Näiteks: purustatud sarapuupähklid, martsipan (mandel), röstitud soolatud pistaatsiapähklid

Pähkleid ja mandleid on paljude toitude koostises: küpsetistes, kondiitritoodetes, magustoitudes, kreemides, martsipanis, õlides, kastmetes, aasiapärastes toitudes jne.

Allergeenid ei ole siin loetlemata pähklid ja toiduained, mille nimetuses on sõna „pähkel“, kuid mis botaaniliselt ei ole pähklid (nt piiniapähkel, kookospähkel).

Rõhutatult tuleb näidata konkreetne pähkliliik, nt mandelBrasiilia pähkel. Kui on kasutatud pähklitest koostisosi või abiaineid, peab selgelt osutama konkreetsele pähkliliigile, nt lõhna- ja maitseaine (mandel). [7]

Allergeenide hulka ei kuulu
pähklid, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sh etüülalkoholi.
SEESAMISEEMNED
ja neist valmistatud tooted
Seesamiseemneid kasutatakse tervelt (näiteks küpsetistes), seesamiseemnejahu ja õlina, aga ka toitude koostisosana. Märgistusel võib rõhutada sõna „seesamiseemned“ või „seesam“, nt tahiini (seesamiseemned), seesamiõli.
SOJAOAD
ja neist valmistatud tooted
Sojat sisaldavad erineval kujul paljud toidud: tofu, miso, kastmed, sojavalk, jahu, -õli ja -jook, lihatooted, edamame oad jne.
Märgistusel võib rõhutada sõna „soja“ või „sojaoad“, nt tofu (soja), sojajook, jook sojaubadest, miso (soja), edamame oad (soja).
Allergeenide hulka ei kuulu:
täielikult rafineeritud sojaõli ja -rasv;
sojaoast saadud looduslikult segatud tokoferoolid (E 306), looduslik D-α-tokoferool, looduslik D-α-tokoferoolatsetaat, looduslik D-α-tokoferoolsuktsinaat;
sojaoast saadud taimsete õlide fütosteroolid ja fütosteroolestrid;
sojaoast saadud taimsete õlide steroolidest toodetud taimne stanoolester.
SELLER
ja sellest valmistatud tooted

Näiteks: värsked või kuivatatud sellerivarred, -lehed, -juured või -seemned, selleriõli, selleriseemneõli, seller maitsesoola või maitseainesegu koostises

Kui seller on maitsetaimesegu koostises, mida on alla 2% ja mille koostisosi ei pea seetõttu esitama, tuleb seller ikkagi esile tõsta, nt maitsetaimed (sh seller).

SINEP
ja sellest valmistatud tooted

Näiteks: sinepilehed ja -seemned, idandatud sinepiseemned, lauasinepsinepipulber, sinepiseemneõli, sinepiõli

Sinepit võib olla ka marinaadides, salatikastmetes, muudes kastmetes, suppides jne.

LUPIIN
ja sellest valmistatud tooted
Lupiin on taim, mille kõrge valgusisaldusega seemneid ja neist valmistatud jahu kasutatakse toiduks, näiteks pagari- ja kondiitritoodetes ning makaronitoodetes.
VÄÄVELDIOKSIID JA SULFITID 

Vääveldioksiidi ja sulfiteid kasutatakse näiteks kuivatatud puuviljade ja marjade ning kooritud kartuli säilitamiseks, aga ka karastusjookides, õlles, veinis, mädarõikas, äädikates, nagu palsamiäädikas ja veiniäädikas ning muudes toodetes. Lisaainete loetelus on vääveldioksiid ja sulfitid numbritega E 220−228.

Märgistamise reeglid kehtivad lisatud vääveldioksiidi ja sulfitite kohta. Need tuleb rõhutatult esitada, kui sisaldus tarvitamisvalmis toidus on üle 10 mg/kg või üle 10 mg/l (arvutatuna SO2 üldsisaldusena toote suhtes). See norm on aine üldkoguse kohta toidus, hõlmates nii lisatud kui ka looduslikult esineva koguse.

Lisaainena esitamisel tuleb vääveldioksiid ja sulfitid alati näidata nimetusega, üksnes E numbri esitamine ei ole lubatud. Kasutades lisaaine täpsemat nimetust võib rõhutada ainult sõnaosa „-sulfit“, nt säilitusaine: naatriumvesiniksulfit.

More news

All news

Uudiskiri jaanuar- märts

Read more

Sushi King liitus Perekaardi programmiga!

Read more

12 PÄEVA JÕULE KAMPAANIA!

Read more