ALLERGIAT VÕI TALUMATUST TEKITAVAD AINED VÕI TOOTED, mida tuleb märgistusel rõhutada NÄITED, ERANDID | NÄITED, ERANDID |
GLUTEENI SISALDAVAD TERAVILJAD nisu (ka speltanisu, turaani nisu (kamut)) rukis oder kaer või nende hübriidliinid ja neist valmistatud tooted NB! Rõhutada tuleb teravilja nimetust. |
Näiteks: rukis, nisujahu, rukkilinnased, odralinnaseekstrakt, kaerahelbed, speltanisu, spelta (nisu), kamut (nisu), nisuvalgu hüdrolüsaat Võib lisada märke „gluteen“ (nt nisujahu (gluteen)), kuid rõhutada tuleb teravilja, mitte gluteeni. Ka siis, kui lõpptoode on gluteenivaba või väga väikese gluteenisisaldusega (määratletud Euroopa Komisjoni rakendusmääruses (EL) nr 828/2014, vt täpsemalt), tuleb teraviljad koostisosade seas rõhutatult esitada. Gluteenivaba kaera kasutamisel tuleb sõna „kaer“ ikkagi rõhutada, nt gluteenivaba kaer. Kui gluteeni on lisatud eraldi koostisosana, tuleb märkida, millisest teraviljast see on saadud, ning rõhutada teravilja nimetust, nt nisugluteen, gluteen (nisu). [7] |
Allergeenide hulka ei kuulu: nisul põhinevad glükoosisiirupid, sh glükoos/dekstroos; nisul põhinevad maltodekstriinid; odral põhinevad glükoosisiirupid; teraviljad, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sh etüülalkoholi. |
|
PIIM Kõikide loomaliikide piim (nt lehm, kits, lammas) ja piimatooted |
Näiteks: piim, rõõsk koor, hapukoor, või, juust, kodujuust, jogurt, keefir, koorepulber, lõssipulber, kondenspiim, laktoos Piimatoodete puhul, mille koostisosade nimetamine ei ole kohustuslik ja mille nimetus viitab selgelt piimale, rõhutatakse piimatoote nimetust, nt hapukoor, või, juust, kodujuust, jogurt, laktoos, vadak. Kui nende toodete koostisosade loetelu on esitatud, tuleb allergeeni rõhutada koostisosade loetelus, nt juust (piim, sool, laap …). [7] Vähem tuntud piimatoodete puhul tuleb sõna „piim“ eraldi rõhutatult esile tõsta, nt kaseiin (piim), ghee (piim). |
Allergeenide hulka ei kuulu: vadak, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sh etüülalkoholi; laktitool. |
|
KALA Kõik kalaliigid ja kalatooted |
Näiteks: kalakaste, kalapuljong, lõhe, räimekotlet Rõhutada tuleb kalaliigi nimetust või sõna „kala“. Kalaliikide puhul, mida tarbija kindlasti tunneb, ei pea sõna „kala“ eraldi näitama, piisab kalaliigi nimetuse rõhutamisest, nt räim, lõhe, forell. Vähem tuntud kalaliikide puhul tuleb sõna „kala“ eraldi esile tõsta, nt tilaapia (kala). |
Allergeenide hulka ei kuulu: kalaželatiin, mida kasutatakse vitamiinide või karotenoidipreparaatide kandjana; kalaželatiin või kalaliim, mida kasutatakse selitusainena õlles ja veinis. |
|
MUNAD Kõikide kodulinnuliikide munad (nt kana, part, vutt, hani) ja munatooted |
Näiteks: värsked või töödeldud munad, munamass, munapulber |
KOORIKLOOMAD | Näiteks: vähid, krevetid, garneelid, langustid, homaarid Rõhutada tuleb kooriklooma nimetust või sellele lisatud sõna „koorikloom(ad)“. Koorikloomade puhul, mida tarbija kindlasti tunneb, ei pea sõna „koorikloom“ eraldi näitama, piisab, kui rõhutatakse kooriklooma nimetust, nt vähid, krevetid. Vähem tuntud koorikloomaliikide puhul tuleb sõna „koorikloom“ eraldi esile tõsta, nt langust (koorikloom). |
MOLLUSKID ja neist valmistatud tooted |
Näiteks: mitmesugused söödavad karbid (rannakarbid, kammkarbid), austrid, teod, kalmaarid, kaheksajalad, austrikaste Rõhutada tuleb molluski nimetust või sellele lisatud sõna „molluskid“. |
MAAPÄHKLID ja neist valmistatud tooted |
Maapähkel ehk arahhis on kaunvili, mis valmib mullas. Maapähklid võivad olla terved või purustatud, jahu, õli või võidena. Neid kasutatakse sageli küpsetiste, kondiitritoodete või kastmete koostises. Allergeenina rõhutamisel tuleb kasutada sõna „maapähkel“, nt maapähkliõli, mitte sünonüüme „arahhis“ või „Hiina pähkel“. |
PÄHKLID Mandlid, sarapuupähklid, Kreeka pähklid, India pähklid (kašupähklid), pekanipähklid, Brasiilia pähklid (parapähklid), pistaatsiapähklid, makadaamiapähklid ja neist valmistatud tooted |
Näiteks: purustatud sarapuupähklid, martsipan (mandel), röstitud soolatud pistaatsiapähklid Pähkleid ja mandleid on paljude toitude koostises: küpsetistes, kondiitritoodetes, magustoitudes, kreemides, martsipanis, õlides, kastmetes, aasiapärastes toitudes jne. Allergeenid ei ole siin loetlemata pähklid ja toiduained, mille nimetuses on sõna „pähkel“, kuid mis botaaniliselt ei ole pähklid (nt piiniapähkel, kookospähkel). Rõhutatult tuleb näidata konkreetne pähkliliik, nt mandel, Brasiilia pähkel. Kui on kasutatud pähklitest koostisosi või abiaineid, peab selgelt osutama konkreetsele pähkliliigile, nt lõhna- ja maitseaine (mandel). [7] |
Allergeenide hulka ei kuulu pähklid, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sh etüülalkoholi. |
|
SEESAMISEEMNED ja neist valmistatud tooted |
Seesamiseemneid kasutatakse tervelt (näiteks küpsetistes), seesamiseemnejahu ja õlina, aga ka toitude koostisosana. Märgistusel võib rõhutada sõna „seesamiseemned“ või „seesam“, nt tahiini (seesamiseemned), seesamiõli. |
SOJAOAD ja neist valmistatud tooted |
Sojat sisaldavad erineval kujul paljud toidud: tofu, miso, kastmed, sojavalk, jahu, -õli ja -jook, lihatooted, edamame oad jne. Märgistusel võib rõhutada sõna „soja“ või „sojaoad“, nt tofu (soja), sojajook, jook sojaubadest, miso (soja), edamame oad (soja). |
Allergeenide hulka ei kuulu: täielikult rafineeritud sojaõli ja -rasv; sojaoast saadud looduslikult segatud tokoferoolid (E 306), looduslik D-α-tokoferool, looduslik D-α-tokoferoolatsetaat, looduslik D-α-tokoferoolsuktsinaat; sojaoast saadud taimsete õlide fütosteroolid ja fütosteroolestrid; sojaoast saadud taimsete õlide steroolidest toodetud taimne stanoolester. |
|
SELLER ja sellest valmistatud tooted |
Näiteks: värsked või kuivatatud sellerivarred, -lehed, -juured või -seemned, selleriõli, selleriseemneõli, seller maitsesoola või maitseainesegu koostises Kui seller on maitsetaimesegu koostises, mida on alla 2% ja mille koostisosi ei pea seetõttu esitama, tuleb seller ikkagi esile tõsta, nt maitsetaimed (sh seller). |
SINEP ja sellest valmistatud tooted |
Näiteks: sinepilehed ja -seemned, idandatud sinepiseemned, lauasinep, sinepipulber, sinepiseemneõli, sinepiõli Sinepit võib olla ka marinaadides, salatikastmetes, muudes kastmetes, suppides jne. |
LUPIIN ja sellest valmistatud tooted |
Lupiin on taim, mille kõrge valgusisaldusega seemneid ja neist valmistatud jahu kasutatakse toiduks, näiteks pagari- ja kondiitritoodetes ning makaronitoodetes. |
VÄÄVELDIOKSIID JA SULFITID |
Vääveldioksiidi ja sulfiteid kasutatakse näiteks kuivatatud puuviljade ja marjade ning kooritud kartuli säilitamiseks, aga ka karastusjookides, õlles, veinis, mädarõikas, äädikates, nagu palsamiäädikas ja veiniäädikas ning muudes toodetes. Lisaainete loetelus on vääveldioksiid ja sulfitid numbritega E 220−228. Märgistamise reeglid kehtivad lisatud vääveldioksiidi ja sulfitite kohta. Need tuleb rõhutatult esitada, kui sisaldus tarvitamisvalmis toidus on üle 10 mg/kg või üle 10 mg/l (arvutatuna SO2 üldsisaldusena toote suhtes). See norm on aine üldkoguse kohta toidus, hõlmates nii lisatud kui ka looduslikult esineva koguse. Lisaainena esitamisel tuleb vääveldioksiid ja sulfitid alati näidata nimetusega, üksnes E numbri esitamine ei ole lubatud. Kasutades lisaaine täpsemat nimetust võib rõhutada ainult sõnaosa „-sulfit“, nt säilitusaine: naatriumvesiniksulfit. |